icoon manager in transitie

De manager ‘in transitie’

Geplaatst op 02 / 12 / 2014

Onze samenleving is in transitie. De decentralisaties die nu plaatsvinden in het sociaal domein zijn daar een voorbeeld van. Maar ook los daarvan wordt ervaren dat er kracht ligt in een andere manier van werken. Er wordt minder centraal bedacht, meer ruimte gecreëerd voor wat lokaal nodig is. Althans, dat is de beweging. De praktijk is vaak wat weerbarstiger.

Waar voorheen de taak van de manager min of meer helder was, binnen de kaders, binnen de budgetten, wordt er nu iets heel anders verwacht. De kaders zijn niet zo helder meer, of sterker, constant in beweging. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat je de verbindingen met de buitenwereld sterker aangaat. De buitenwereld wordt een belangrijker referentie dan de eigen organisatie. En de medewerkers doen het werk steeds meer in zelfsturing.

Kortom, de manager staat hier midden IN. Of sterker: de manager IS de transitie. Herken je dat voor jezelf ook? Wat is jouw rol hierin? Dat is in deze tijd vaak iedere dag weer uitzoeken. Deze zoektocht doen we met elkaar. De antwoorden weet namelijk nog niemand. Kijk maar eens even om je heen. Wat er in jouw situatie nodig is kan niet iemand anders voor jou bedenken. En het is nieuw. Het oude repertoire, jaarplannen, budgetten, functioneringsgesprekken, etc. komt voort uit een oude manier van organiseren. Die verdwijnt vast niet helemaal, maar de zoektocht is naar wat in deze nieuwe situatie bijdraagt. Boekenwijsheid helpt hier niet. Val je terug op controle, structureren, ingrijpen, als het even wat lastig gaat? Of is er ook nog iets anders mogelijk? En wat is dat? En ben ik de persoon die dat kan?

 

Flyer: Bijeenkomstenserie_manager_in_transitie

Plaats als eerste een reactie...

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>