leiderschap

Thema 2 Ruimte voor burgerinitiatieven!

Geplaatst op 19 / 10 / 2014

Voorbeeldmoties Right to challenge:

Zutphen motie Right to challenge

Utrecht motie Right to challenge

 

Burgerinitiatief is een hot topic, ook in het sociaal domein. Zorgcoöperaties die zich richten op senioren of gehandicapten, welzijnswerk in eigen beheer, en buurtinitiatieven die eenzaamheid tegengaan; er zijn veel voorbeelden te noemen.

Toch passen echte burgerinitiatieven maar lastig in de structuren die we kennen en met elkaar handhaven. Kleinschalige initiatieven in de buurt door burgers zelf gedragen of door kleine maatschappelijke ondernemers geïnitieerd zijn vaak de ‘pareltjes’ die we voorbij zien komen. Maar vaak ook weer zien verdwijnen. Gaan we het sociale domein echt anders organiseren, met elkaar, of beperkt de transitie zich tot een beroep op burgers meer individueel op te lossen?! 

Burgers gaan langzaamaan meesturen in het sociale domein door met elkaar dingen anders te doen. Soms staan politieke programma’s of wettelijke beperkingen en kaders de samenwerking met burgerinitiatieven in de weg. Hoe kan de gemeenteraad hier wel de juiste ruimte voor bieden? Mag een burgerinitiatief af en toe tegen de regels in opereren? Kunnen we het politieke primaat op sommige plekken loslaten (en even op onze handen zitten)? Hoe gaan we om met meer ruimte voor informele macht; is de politieke speelruimte helder?

Overal in Nederland komen raadsleden burgerinitiatieven tegen en daarmee dezelfde vragen als hun collega raadsleden. Hoe kan hiervoor lokaal slim in worden voorzien? <tips uit het gesprek van 15 oktober invoegen?>

Verder lezen?

Klik dan op onderstaande links:

http://www.whiteboxing.nl/5-bouwstenen-voor-de-gemeente-als-netwerkpartner/

http://halbeda.blogspot.nl/2014/07/ruimte-voor-informele-macht.html

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2012/11/27/buurthuis-de-nieuwe-jutter-geen-blauwdruk-wel-een-succesverhaal/

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2012/10/12/de-gevaarlijke-belofte-van-burgerschap-2-0/

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2012/09/19/burgerkracht-vraagt-om-andere-instituties/

 

Plaats als eerste een reactie...

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>