IMG_2054 schommelen!

Waarom word ik blij met onze Vrijplaats voor Verandering?

Geplaatst op 15 / 07 / 2014

Alles lijkt tegenwoordig in transitie zijn. De bankensector, het onderwijs, overheden, energiebedrijven zelfs mijn krant is in transitie van tabloid naar tablet. Even opgezocht wat de dikke van Dale als betekenis aangeeft van transitie; overgang. Dus transitie is een beweging niets anders dan een overgang van de ene situatie naar een andere toe.

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar een diversiteit van bewegingen. Die zijn uiterst interessant als onderzoeksopbject. Er gebeurt iets het schuurt, piept en kraakt en gaat gepaard met  groeipijnen.

Ze proberen deze te verklaren en aan ons uit te leggen. Zo is Jean Piaget de grondlegger van de ontwikkelingspsychologie, waarmee de huidige pedagogen de kinderbreinen en de diverse overgangstadia kunnen begrijpen. Van Minzberg en vele anderen hebben we de verschillende stadia in organisatie ontwikkeling geleerd. Redelijk overzichtelijk, begrijpbaar en voorspelbaar allemaal.

De crisis op verschillende terreinen heeft dat beeld aardig verstoord en nu is aan ons allen de vraag; Hoe regelen we onze maatschappij in met alle ambities die we hebben voor de toekomst aangaande duurzaamheid in energie, gezondheid en welbevinden op micro, meso en macro niveau?

Hoe zien gemeenschappen eruit? Moeten die bestuurd worden? Door wie dan?  Wat betekent eigen regie voor burgers? Hoe verdelen we de bronnen?

Mij is duidelijk geworden dat de wetenschappers op dit moment de antwoorden niet hebben. We zullen die met elkaar moeten zoeken. Even een vergelijking met Jean Piaget en de ontwikkelingspsychologie. We staan aan het begin. We zijn de peuters van het onderzoek.

Trial en Error. Doen en leren  kort op elkaar. Als in de zandbak van onze kindertijd  dicht bij elkaar, van elkaar en met elkaar.

En dat kan allemaal in de Vrijplaats voor Verandering.

Corine Boer

Plaats als eerste een reactie...

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>