icoon gebiedsgericht roze

Nieuw perspectief internationaal: Social Innovation Acceleration in City’s (SIAC)

Geplaatst op 15 / 04 / 2015

De projectenbrigade is op zoek naar partners, steden, universiteiten en hogescholen in Nederland in het kader van het Europese Leernetwerk Social Innovation Acceleration in City’s, kort SIAC. SEiSMiC is onderdeel van JPI Urban Europe.

Samen met de Sociale InnovatieFabriek uit Brussel organiseerden we 20 en 21 april op de Europese conferentie een aantal sessies over nieuw te realiseren labs voor Sociale Innovatie in Europa, als aftrap voor de realisatie hiervan in een aantal Europese landen, waaronder dus ook Nederland. Als vervolg daarop waren we 27 en 28 juni 2015 met teams uit vijf landen in Berlijn bij elkaar voor de Kick-Off bijeenkomst. Het verslag vind je hier. Ondertussen is de website van het internationale netwerk gereed. Kijk hier voor meer info: www.siac.network.

De Agenda Stad is mooi kader waarin we graag geïnteresseerde partijen ontmoeten die dit in Nederland samen met ons willen invullen. In Nederland zetten we op dit moment al een aantal concrete stappen door vanuit het netwerk op te trekken met een aantal initiatiefnemers die tegen vraagstukken aanlopen. We onderscheiden vijf thema’s: Sociale innovatie en regelgeving, Her-institutionalisering, Vermeende concurrentie, Bestaande infrastructuur en Sociale innovatie en Professionals en Sociale Innovatie. Klik hier voor meer achtergondinformatie.

Burgers en organisaties zijn op zoek naar nieuwe oplossingen in de domeinen van bijvoorbeeld onderwijs, zorg, welzijn, huisvesting en arbeid. Die oplossingen kunnen we met elkaar vinden in aanpakken zoals die van de Sociale InnovatieFabriek. Jan Rotmans gaf het tijdens Agenda Stad aan: Sociale Innovatie gaat niet vanzelf goed. Het verbinden met communities, schakelen op meerdere schaalniveaus, ongedachte coalities smeden en het gebruik van sociaal kapitaal is cruciaal voor de steden. We nodigen daarom partners uit om samen met ons de Sociale Innovatie in steden te versnellen en te werken aan een aantal nieuwe labs voor Sociale Innovatie.

27 en 28 juni organiseerden we in Berlijn, in SEiSMiC-verband, een bijeenkomst met onze internationale partners waarin we de voorstellen per land concreet gaan maken.  Hier vind je een verslag van deze bijeenkomst. We spreken je graag de komende weken als je in Nederland als partner wil meedoen!

Voor meer informatie: download ons Starting Paper: SIAC starting paper

en/of mail ons:

info (at) projectenbrigade.nl

 

Arjan Biemans, Erna Bosschart

 

 

 

Plaats als eerste een reactie...

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>